Архитектурно студио As-Built проектираха офис за своето архитектурно студио и място за работа във Ферол, Испания. Ето какво споделят дизайнерите за техния проект: “В този проект ние се опитахме да създадем своя “колиба”, убежище, където да се чувстваме удобно, за да вършим своята  работа. С тази цел се опитахме да направим под, типичен за центъра на Ферол от 18 век. Тесен и продълговат парцел (5x16 м), с няколко слънчеви часове.

Точно затова създадохме обърнат с главата надолу кил борд, бяла дълга структура, която да ни покрива, и където ще бъде разработена нашата работа. Тази структура е извън фасадата, създавайки лоби, което да приема клиенти, като може да се наблюдава колибата. Ето тук, конструкция с форма на дърво ни приветства. Направено е от геометрично, бяло пластично стъкло. Като препратка към Дървото като основно човешко убежище  срещу природата, което в бъдеще ще бъде трансформирано в Колибата.

Цялото помещение (стени и таван) е боядисано в тъмно сиво, в контраст с ярката белота на пода и лакираните MDF повърхности на колибата. Индиректното ЛЕД осветление наоколо осигурява яснота на първоначално тъмното пространство. Също така това позволява намаляване на енергийните разходи.

Цялата система е направена със суха връзка, със система подобна на Американската “балонова рамка”, заради дървената рамка от червен бор (70х100 мм), покрита с МДФ ленти, лакирани в бяло.

Стените от останалата част (извън обвивката на колибата) са покрити с по-топли материали, OSB панели (16мм), в контраст с тъмно сивите стени и таван. Цялото окабеляване е скрито зад колибата.

Urban-cabin-vintage-bulbs-1 Urban-cabin-vintage-bulbs-2 Urban-cabin-vintage-bulbs-3

Източник: An urban cabin for architects