Преди седмица в Интер Експо Център София се проведоха специализираните изложения Техно Мебел и Светът на мебелите. Събитието обедини много български производители и търговски представители на водещи фирми в бранша. Всички те показаха най-новите материали и технологии за производство на мебели и интериорен дизайн.

        Ние сме впечатлени от представеното, но няма да описваме качествата на въпросните големи в бранша,а ще насочим вниманието ви към няколко млади дизайнери, които заслужават допълнителни минути от вашето време. Те показват своя талант и вдъхновение чрез идеите си за осветителни тела, които ще ви представим накратко.

        Даваме път на дамите, като ви запознаваме първо с чаровната Христина Дякова. Тя е студент в Технически Университет-Варна, специалност Инженерен Дизайн. Христина е проектирала осветително тяло за интериорна среда, наречено BeeHive. Съставено е от две части: основа (триножник) и абажур, тялото представлява лампион с височина 105 см. Формата на абажура може да се асоциира с пчелен кошер, откъдето идва и интересното наименование на осветителя. Използваните материали са изцяло рециклируеми, а дейталите са лесни за изработване. Лампата е показана на изображенията отдолу.

Продължаваме с дамския състав в лицето на Яна Маринова. Тя е завършила УАСГ и участва в проекта със своето осветително тяло – MY LILY. Основната идея при проектирането й е потребителя да стане част от процеса, като сам формира образа на своята лампа . Тя се състои от три различни по големина елемента, които чрез огъване създават варианти. Изработена е от прахово боядисана ламарина. Тази уникална концепция е представена във фамилия осветители с различни размери и начин на монтаж (стенни, таванни и настолни).

 

SolemNox или преведено от латински – Нощно Слънце е осветително тяло, проектирано от Максим Жеков – студент в ТУ-Варна.“ То е поредното произведение в изкуството на осветителните тела. “Уникалният дизайн на тялото го прави подходящо за акцент във всеки интериор.“ сподели пред нас неговият създател. SolemNox е изградена от 34 самостоятелни части (модули) от различен по вид листов материал. Сглобени, те формират самоносеща триизмерна фигура без необходимост от допълнителни скрепителни елементи.


Осветително тяло от серията “Lighttie”, дизайн на “Бранде” студио. Формите му определят възможността да се поставя в няколко позиции. Всяка позиция създава специфична атмосфера, зависеща от целта на употреба. Осветителното тяло може да се използва в 3 позиции като настолна лампа и с допълнителен отвор като аплик.

IEC_Cherga_by_AZ-6w

         Накрая, но не и по важност, e едно осветително тяло, което привлече голям интерес на изложението и бе буквално под светлините на прожекторите. Това е Модулното осветително тяло Four Faces. Негови Дизайнери са Ники Михайлов и Десислава Средкова. Двама творци със завидно голям опит зад гърба си.


При използването на един модул (90°) монтажът е между две стени или стена и таван. Комбинирането на два модула (180°) позволява монтаж върху стена или друга равна повърхност. Използването на четири модула (360°) превръща лампата в полилей. Материалите за направа на модулите са плексиглас или метален лист. При използването на метал, осветителното тяло осветява директно зоната под него и не разпръсква светлина, докато при използване на плексиглас се получава осветяване на цялото помещение. Закрепването на модулите става чрез магнити. По този начин монтирането е изключително лесно и бързо. Модулноста и удобната замяна позволяват комбинирането на разлучни по цвят и материал елементи и получаването на различни акценти според нуждите и настроението на потребителите.

             Надяваме се да са ви допаднали. Ако сте се вдъхновили, поразгледайте наоколо в скромното ни светло уеб пространство!

light_design_bulbs-1w

Благодарности към нашия редактор Краси Гинева!